Τα Terrible Twos: Η ηλικία των εκρήξεων θυμού
Τα Terrible Twos, ή τα "δύο τρομερα", είναι μια περίοδος της ανάπτυξης του παιδιού που χαρακτηρίζεται από εκρήξεις θυμού, άρνηση και ανεξαρτησία. Αυτή η περίοδος συνήθως ξεκινά από την ηλικία των 18 μηνών και διαρκεί μέχρι τα 3 ή 4 χρόνια.
Τα Terrible Twos είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του παιδιού σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αποφασίζουν μόνοι τους. Θέλουν να ελέγχουν τη ζωή τους και δεν θέλουν να τους λένε τι να κάνουν.
Επίσης, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι ξεχωριστά άτομα. Θέλουν να είναι ανεξάρτητα από τους γονείς τους και να κάνουν τα δικά τους πράγματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με νέους τρόπους. Αρχίζουν να αναπτύσσουν την αυτογνωσία τους και να συνειδητοποιούν ότι είναι ξεχωριστά άτομα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους γονείς, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να γίνουν θυμωμένα, απογοητευμένα ή φοβισμένα για πράγματα που οι ενήλικες θεωρούν ασήμαντα. Οι εκρήξεις θυμού μπορεί να είναι έντονες και να διαρκέσουν για αρκετή ώρα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στα Terrible Twos. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η ανάπτυξη της ομιλίας. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν, αρχίζουν επίσης να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους και να θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους γονείς, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στα "terrible twos". Οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:
- Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας: Τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι ξεχωριστά άτομα και ότι έχουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους γονείς, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.
- Η ανάπτυξη της ομιλίας: Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν να μιλούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λέξεις. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν ακόμη την ικανότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με έναν αποτελεσματικό τρόπο.
- Η αλλαγή των συνηθειών: Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν νέες συνήθειες και να μαθαίνουν να κάνουν πράγματα μόνοι τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους γονείς, καθώς τα παιδιά μπορεί να θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο.
Τα συμπτώματα των Terrible Twos
Τα συμπτώματα των Terrible Twos μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επίμονη συμπεριφορά: Τα παιδιά μπορεί να επιμένουν να έχουν αυτό που θέλουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φωνάξουν, θα κλάψουν ή θα ρίξουν τα παιχνίδια τους.
- Εκρήξεις θυμού: Τα παιδιά μπορεί να ξεσπάσουν σε κρίσεις θυμού όταν δεν τα καταλαβαίνουν ή όταν δεν τα αφήνουν να κάνουν αυτό που θέλουν.
- Ανεξαρτησία: Τα παιδιά μπορεί να αρνηθούν να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού ή να υπακούσουν στις εντολές των γονιών τους.
- ΄Αρνηση να υπακούσουν στις εντολές των γονιών
- Επαναστατική συμπεριφορά
- Δυσκολία στο μοίρασμα
- Ιδιοτροπίες
Πώς να αντιμετωπίσετε τα Terrible Twos
Υπάρχουν μερικά πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τα Terrible Twos:
- Προετοιμαστείτε. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αυτή την περίοδο, καθώς μπορεί να είναι δύσκολη.
- Δώστε στο παιδί σας όρια. Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να αισθάνονται ασφαλή. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν τα όρια με απλά λόγια και με συνέπεια.
- Δώστε στο παιδί σας επιλογές. Τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν κάποια επιλογή. Δώστε τους επιλογές όταν είναι δυνατόν, όπως "Θέλεις να φορέσεις το κόκκινο ή το μπλε πουκάμισο;"
- Ακούστε το παιδί σας. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι τους ακούτε. Όταν το παιδί σας σας λέει κάτι, αφήστε το να τελειώσει και μετά απαντήστε του με σεβασμό.
- Μην ταπεινώνετε το παιδί σας. Όταν το παιδί σας κάνει κάτι που δεν πρέπει, μην το ταπεινώνετε. Απλώς εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστό και βοηθήστε το να βρει έναν καλύτερο τρόπο να χειριστεί την κατάσταση.
- Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να παραχωρήσετε στα παιδιά σας, όπως να επιλέξουν τα ρούχα τους ή τι θα φάνε. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που είναι σημαντικό να επιμείνετε, όπως η ασφάλεια ή η υπακοή.
- Εκφράστε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο. Όταν τα παιδιά σας ξεσπούν σε κρίσεις θυμού, είναι σημαντικό να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα με υγιή τρόπο. Μην φωνάζετε ή δεν τα μαλώνετε. Απλά τους πείτε ότι καταλαβαίνετε ότι είναι θυμωμένα και ότι θα τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν.
- Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας σε αυτή την ηλικία. Μην περιμένετε από αυτά να είναι υπάκουα ή να καταλαβαίνουν πάντα τι τους λέτε.
- Αντιμετωπίστε τα ξεσπάσματα με ηρεμία: Είναι σημαντικό να μην χάσετε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα. Η αντίδρασή σας μπορεί να τονώσει το παιδί και να επιδεινώσει την κατάσταση.
- Δώστε στα παιδιά σας επιλογές: Τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή όταν έχουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους. Δώστε τους επιλογές για πράγματα που μπορούν να κάνουν ή να φορέσουν.
- Εξηγήστε στα παιδιά σας τα συναισθήματά τους: Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί αισθάνονται θυμωμένα ή απογοητευμένα. Εξηγήστε τους ότι είναι εντάξει να αισθάνονται αυτά τα συναισθήματα, αλλά ότι πρέπει να βρουν έναν υγιή τρόπο να τα εκφράσουν.
- Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν: Τα παιδιά χρειάζονται έναν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αφήστε τα να ουρλιαχτούν, να κλάψουν ή να χτυπήσουν μαξιλάρια.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα Terrible Twos είναι μια φυσιολογική περίοδος ανάπτυξης. Με υπομονή και κατανόηση, τα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτή την περίοδο και θα γίνουν πιο ανεξάρτητα και συνεργάσιμα.
Τα "terrible twos" είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους τους γονείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι μια φυσιολογική φάση ανάπτυξης. Με υπομονή και κατανόηση, τα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτή την περίοδο και θα αρχίσουν να μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο.
#Βρεφονηπιακοι