Ψυχολογία

ΑρχικήΨυχολογίαΣυναισθηματική Διατροφή ή Διατροφή Γιο Γιο

Συναισθηματική Διατροφή ή Διατροφή Γιο Γιο

  • 08-10-2024

Γράφει η Μαριάννα Φέξη
Life Coach- Δημοσιογράφος

Πόσες φορές έχουμε βρει τον εαυτό μας να ανοίγει το ψυγείο όχι από πείνα, αλλά από βαρεμάρα, άγχος ή θλίψη; Η συναισθηματική διατροφή είναι ένα φαινόμενο που όλοι έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό. Είναι εκείνο το σημείο όπου το φαγητό γίνεται καταφύγιο, ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τα δυσάρεστα συναισθήματα, έστω και προσωρινά. Αλλά τι είναι ακριβώς η συναισθηματική διατροφή και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ακολουθεί ένα ερωτηματολόγιο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν τρως και συ συναισθηματικα:

  1. Τρως περισσότερο όταν αγχώνεσαι?
  2. Τρως όταν δεν πεινάς ή νιώθεις ότι είσαι γεμάτος?
  3. Τρως προκειμένου να νιώσεις καλύτερα (προκειμένου να ηρεμήσεις τον εαυτό σου ή να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα)
  4. Ανταμείβεις τον εαυτό σου με φαγητό?
  5. Τρως μέχρι να νιώσεις ότι θα «σκάσεις»?
  6. Σε κάνει το φαγητό να νιώσεις ασφάλεια? Νιώθεις ότι τα φαγητό είναι φίλος σου?
  7. Νιώθεις αδύναμος ή εκτός ελέγχου όταν έχεις φαγητό κοντά σου?

Τι είναι όμως η συναισθηματική διατροφή;

Η συναισθηματική διατροφή είναι η τάση να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, θετικά ή αρνητικά. Αντί να αντιμετωπίσουμε τα υποκείμενα συναισθήματα, όπως το άγχος, τη θλίψη ή τη μοναξιά, καταφεύγουμε στο φαγητό για παρηγοριά. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση βάρους και μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει το φαγητό με θετικές εμπειρίες από την παιδική μας ηλικία, όπως τα γενέθλια ή τις γιορτές. Έτσι, όταν νιώθουμε άσχημα, το φαγητό μπορεί να μας προκαλέσει μια αίσθηση άνεσης και οικειότητας. Αν δεν έχουμε αναπτύξει άλλους υγιείς τρόπους για να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, το φαγητό μπορεί να γίνει η εύκολη λύση. Η σύγχρονη κοινωνία μας ενθαρρύνει να συνδέουμε το φαγητό με την ευχαρίστηση και την επιβράβευση, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν πιο συχνά συναισθηματική διατροφή σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι κοινωνικές προσδοκίες και οι ορμονικές διακυμάνσεις. Η συναισθηματική διατροφή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες, καθώς αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν τις έντονες συναισθηματικές μεταβολές που βιώνουν.

Ο Φαύλος Κύκλος των Τύψεων

Η συναισθηματική διατροφή συχνά οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Αρχικά, χρησιμοποιούμε το φαγητό για να καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας, αλλά σύντομα ακολουθούν τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής για την υπερκατανάλωση. Αυτή η ενοχή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συναισθηματική διατροφή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει.

Πώς να Αντιμετωπίσεις τη Συναισθηματική Διατροφή

  • Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου: Προσπάθησε να καταλάβεις τι συναισθήματα πυροδοτούν την επιθυμία σου να φας.
  • Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες: Αντί να καταφύγεις στο φαγητό, δοκίμασε άλλες δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν, όπως η γιόγκα, η ανάγνωση ή η συνομιλία με φίλους.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου: Επένδυσε χρόνο και ενέργεια στη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Αν θέλεις να απελευθερωθείς από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής διατροφής και να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό επικοινώνησε μαζί μου στα social media fexi_vip, στο mail marianna@fexi.gr ή στο viber 698 3585 514  για μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία για να σε βοηθήσω να ανακαλύψεις τις ρίζες της συναισθηματικής σου διατροφής και να αναπτύξεις στρατηγικές για να την αντιμετωπίσεις.

Keywords: συναισθηματική διατροφή, φαγητό, συναισθήματα, άγχος, ψυχική υγεία, ευεξία