Τροφή για Σκέψη

ΑρχικήΤροφή για ΣκέψηΨυχικό τραύμα από κούνια.

Ψυχικό τραύμα από κούνια.

  • 06-01-2024

Τα βρέφη και τα νήπια είναι πιο ευάλωτα στα ψυχολογικά τραύματα από τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν δύσκολες εμπειρίες.

Τα τραύματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση, βίαιη σύγκρουση μεταξύ των γονέων ή σημαντικών ενηλίκων, ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα συμπτώματα των ψυχολογικών τραυματικών εμπειριών στα βρέφη και τα νήπια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Σωματικά συμπτώματα: Δυσκολία στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη, πόνος στο σώμα, αλλαγές στην ούρηση ή την αφόδευση.
  • Επιθετική συμπεριφορά: Δαγκώματα, κλοτσιές, ουρλιαχτά, χτυπήματα.
  • Απόσυρση: Απομόνωση από τους άλλους, αποφυγή καταστάσεων ή προσώπων που συνδέονται με το τραύμα.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Ανησυχία, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση.
  • Αλλαγές στην ανάπτυξη: Οριακή ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, κινητικών δεξιοτήτων ή κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Εάν πιστεύετε ότι το βρέφος ή το νήπιό σας μπορεί να έχει υποστεί ψυχικό τραύμα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας κλινικός ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επεξεργαστεί το τραύμα και να αναπτύξει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ζωή του.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το βρέφος ή το νήπιο σας να ξεπεράσει ένα ψυχικό τραύμα:

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται ασφαλές και αγαπημένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχετε σταθερότητα και ρουτίνα στην καθημερινότητά του.

Ακούστε το παιδί σας και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μην προσπαθήσετε να το πείτε πώς να νιώσει ή να το παρασύρετε να ξεχάσει αυτό που συνέβη.

Προσφέρετε στο παιδί σας παιχνίδι και δραστηριότητες που θα του βοηθήσουν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε βιβλία για παιδιά που ασχολούνται με θέματα όπως το χωρισμό, την απώλεια ή τη βία.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ένας κλινικός ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει πιο υγιείς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων του.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική για την πρόληψη μακροπρόθεσμων συνεπειών από τα ψυχικά τραύματα.