ΔΗΜ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε που μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη. Το ραδιόφωνο, ένα μέσο με πλούσια ιστορία, έρχεται αντιμέτωπο με τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Πώς βλέπετε το μέλλον του ραδιοφώνου σε αυτή τη νέα εποχή;
Α.Γ: Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε κάθε πτυχή της ζωής μας, και το ραδιόφωνο δεν αποτελεί εξαίρεση. Πιστεύω ότι η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αλληλεπιδρούμε με το ραδιόφωνο.
ΔΗΜ: Ποιες είναι οι προκλήσεις που φέρνει η ΤΝ για το ραδιόφωνο;
Α.Γ: Η υιοθέτηση της ΤΝ φέρνει και κάποιες προκλήσεις, όπως, για παράδειγμα η ανάπτυξη και η υλοποίηση λύσεων ΤΝ μπορεί να είναι δαπανηρή, ειδικά για μικρότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Απαιτούνται νέες δεξιότητες για τον χειρισμό και την αξιοποίηση της ΤΝ στον ραδιοφωνικό τομέα. Επιπλέον, η χρήση της ΤΝ εγείρει ηθικές ανησυχίες, όπως η μεροληψία, η διαφάνεια και η προστασία δεδομένων.
ΔΗΜ: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις;
Α.Γ: Απαιτούνται επενδύσεις σε τεχνολογία και εκπαίδευση για να μπορέσει το ραδιόφωνο να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της ΤΝ. Η συνεργασία μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών, οργανισμών και κυβερνήσεων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών. Η υιοθέτηση ηθικών πρακτικών και η διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση της ΤΝ είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους ακροατές. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν την ΤΝ, τα δεδομένα που συλλέγουν και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν. Απαιτείται η ανάπτυξη κανόνων και κανονισμών για τη διασφάλιση της ηθικής χρήσης της ΤΝ στο ραδιόφωνο.
ΔΗΜ: Πώς βλέπετε το μέλλον του ραδιοφώνου σε 5 χρόνια από τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της ΤΝ;
Α.Γ: Πιστεύω ότι σε 5 χρόνια από τώρα, το ραδιόφωνο θα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ΤΝ. Πιθανότατα θα είναι πιο προσαρμοσμένο στις ατομικές προτιμήσεις του κάθε ακροατή, με βάση το ιστορικό ακρόασης, τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά του. Η ΤΝ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες μορφές ραδιοφωνικού περιεχομένου, όπως podcasts με δυναμική αφήγηση ή ραδιοφωνικά θεατρικά έργα με περισσότερο ρεαλιστικά ηχητικά εφέ. Η αλληλεπίδραση με το ραδιόφωνο θα είναι πιο εύκολη και άμεση, με chatbots και άλλα διαδραστικά εργαλεία.
ΔΗΜ: Ποια είναι η συμβουλή σας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να προετοιμαστούν για το μέλλον;
Α.Γ: Αφιερώστε χρόνο και πόρους για την ανάπτυξη και υλοποίηση λύσεων ΤΝ που ταιριάζουν στις ανάγκες του σταθμού σας. Εστιάστε στην ποιότητα. Η ποιότητα του περιεχομένου θα παραμένει πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του ραδιοφώνου. Αγκαλιάστε την αλλαγή. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να προσαρμόζεστε στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.
Ευχαριστώ και εγώ. Πιστεύω ότι το ραδιόφωνο έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, και η ΤΝ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του.
25-10-2024
24-10-2024
23-10-2024
02-10-2024
02-10-2024